Хороша фішечка. Президент може наказати хворих на коронавірсу з ОРДЛО везти на лікування в Україну – політолог

Починається плач про поширення коронавірусу на окупованих територіях Донбасу. Спочатку відповідну заяву оприлюднили «правозахисники». Тепер омбудсмен Людмила Денисова виявляє високу обізнаність щодо кількості хворих і про відсутність тестів на COVID-19 в ОРДЛО. Про це у Фейсбуці пише політолог Михайло Басараб.

«Чує серце, що вже дуже скоро Зеленський виявить турботу і накаже везти хворих звідти сюди. Хороша «фішечка». І Путіну сподобається. Одна деталь. «Правозахисники», які накручують цю тему, свого часу агресивно атакували закон від 18 січня 2018 року (про тимчасово окуповані території) і всі попередні проекти на цю тему. Тоді «правозахисники» навпаки вимагали пом‘якшення режиму на лінії розмежування: дозвольте безперешкодно возити будь-які вантажі в Крим і звідти, приберіть на КПВВ зайву бюрократію, відновіть залізничне сполучення з Донецьком та Луганськом і таке інше. Те, що Єрмак переконає Зеленського зробити такий широкий жест, чомусь немає сумнівів», — пише політолог.

За його словами, перед тим, як незабаром ухвалювати таке рішення, хай президент дасть собі відповідь на кілька запитань.

«Перше. Захист війська від недуги, а особливо хлопців і дівчат на передку, вже добре пропрацювали?
Друге. На невідкладну і адекватну допомогу держави точно можуть розраховувати всі наші громадяни у найвіддаленіших закутках країни і в прифротнових районах?
Третє. Ми точно впевнені, що Україна має все необхідне і в достатній кількості для гідної відсічі вірусу і для подолання економічних наслідків? Зараз влада має закликати міжнародне співтовариство спрямувати на окуповані території всю необхідну допомогу, аби захистити тамтешнє населення, бо Росія порушує свої обов‘язки. Захист здоров‘я мешканців ОРДЛО — це передусім клопіт окупанта, який здіснює контроль над цими територіями. Так визначає міжнародне право. Україна, зі свого боку, забезпечить безперешкодний транзит обладнання, лікарів і медикаментів для ОРДЛО. Омбудсмен Денисова, до речі, вже звернулася до відповідних міжнародних організацій. В цьому напрямку треба працювати й надалі. І жодних «фішечок». Не той час і не ті обставини», — пише Басараб.

Комментарі Facebook
Свiжi пости